/ / Wat zijn ‘stablefees’ en wat maakt ze potentieel interessant?

Wat zijn ‘stablefees’ en wat maakt ze potentieel interessant?

06/08/2021 1390 0
Wat zijn ‘stablefees’ en wat maakt ze potentieel interessant?

Fees vormen een belangrijk onderdeel van de cryptomarkt. Op zich is het zo dat er aan de fees vrij weinig kan worden veranderd. Toch is dat iets waar verschillende cryptoprojecten verandering in willen brengen. Dit geldt in eerste instantie voor Cardano. Het team achter deze cryptovaluta heeft immers bekend gemaakt dat ze de levensvatbaarheid onderzoekt van zogenaamde ‘stablefees’. De kans is bijzonder groot dat je hier nog nooit eerder over hebt gehoord. Wil jij ook graag te weten komen wat dergelijke stablefees nu precies zijn en vooral welke meerwaarde ze mogelijks kunnen betekenen binnen de cryptomarkt? Verdiep je dan vooral even in de onderstaande informatie.

Eerlijke en voorspelbare transactieprijzen

CARDANO LOGO ADADe bal ging aan het rollen toen IOHK, het bedrijf achter de cryptomunt Cardano (ADA) een blogpost de wereld instuurde waarin stond te lezen dat ze het potentieel bestudeerde met betrekking tot de integratie van een zogenaamde stablefee in haar systeem. Deze stablefee moet er voor zorgen dat transactieprijzen niet alleen eerlijk, maar ook voorspelbaar worden gemaakt. Cardano is van mening dat de mogelijke implementatie van stablefees voort bouwt op de blockchainregels evenals de systeemactivabenadering die het platform er op na houdt.

Mocht er daadwerkelijk gebruik worden gemaakt van een stablefee-mechanisme zou dat eigenlijk betekenen dat er gebruik zal worden gemaakt van een native gedecentraliseerd reservecontract. Deze wordt verantwoordelijk voor het aanbieden en beheren van een stablecoin. Deze zou dan gekoppeld worden aan een soort van mandje met valuta’s die in de praktijk ‘Basket Equivalent Coin’ wordt genoemd.

Reserveactiva

Het bedrijf achter Cardano verwacht dat de ADA-token in de bovenstaande situatie de rol van reserveactiva op zich kan nemen. Dit uiteraard naast haar huidige functie als beloningstoken voor staking. De implementatie zal er eigenlijk voor zorgen dat de ADA-token als het ware de cryptocurrency wordt waarop terug kan worden gevallen wanneer een zogenaamde liquiditeitscrisis het reservecontract beïnvloedt. Cardano zelf zei hier het volgende over:

“Voor deze aanpak geldt dat er een belangrijk voordeel aan verbonden is ten opzichte van het eerste-prijsveilingmodel. Dit voordeel heeft betrekking tot het feit dat het prijsmechanisme continue wordt gestabiliseerd tot op het ogenblik dat er sprake is van een redelijke standaardwaarde. Voor gebruikers zal gelden dat ze prijsontdekking in één richting kunnen gaan uitvoeren om de verwerking, wanneer de situatie dat vereist, te versnellen.”

Enorm potentieel

Het is zeker niet voor het eerst dat er door een crypto gerelateerde onderneming of partij onderzoek wordt gedaan naar de mogelijke voordelen die de implementatie van stablefees met zich mee kan brengen. Dat er reeds enige tijd de nodige aandacht aan wordt besteed is voornamelijk te wijten aan het indrukwekkende potentieel dat er aan verbonden is. Bovendien zit het systeem ook technisch gewoon uitmuntend in elkaar.

Het systeem houdt bijvoorbeeld rekening met niet alleen de transactieomvang, maar ook met de rekenkundige vereisten waarvan sprake is. Bovendien is het zo dat het systeem in bepaalde gevallen runtime-statistieken kan implementeren. Het gaat hierbij dan onder meer om de gemiddelde systeembelasting. Dit gebeurt uiteraard in het bijzonder op het moment dat de vraag hoog is.

blockchain stablefees

On-chain oracle

In het blogartikel dat door Cardano de wereld werd ingestuurd werd bovendien ook gesproken over het integrale deel van het systeem welke men wenst te implementeren. Cardano heeft wat dit betreft opgemerkt dat het integrale onderdeel van het systeem het on-chain oracle is. Deze zal dus met andere woorden verantwoordelijk zijn voor het bepalen van de prijs van het mandje in ADA. Daarnaast zou het systeem ook fraudebestendig moeten zijn.

IOHK voegde er tot slot nog aan toe dat het niet de bedoeling is dat het orakel enkel en allen zal worden ingezet voor het betalen van de transactiekosten. Het bedrijf merkte daarbij dan ook op dat niet alleen het orakel, maar ook de wereldwijde BEC extra use-cases zullen verwerven binnen het gedecentraliseerde ecosysteem dat door Cardano is gerealiseerd.

Transactieprijzen al langer belangrijk punt van discussie

Dat er door het team achter Cardano grondig wordt nagedacht over de transactiekosten en dan vooral over hoe ze zo eerlijk mogelijk te kunnen houden is een goede zaak. Binnen de cryptomarkt is het namelijk zo dat er reeds sprake is geweest van behoorlijk wat discussie over de transactieprijzen die binnen sommige netwerken of platformen worden aangerekend. Een bekend voorbeeld hiervan is Ethereum.

De enorme populariteit van het platform heeft er gecombineerd met de beperkte schaalbaarheid voor gezorgd dat de transactiekosten vaak de pan uit swingen. Dit wordt op moment van schrijven aanzien als het belangrijkste nadeel van ’s werelds op één na grootste cryptomunt. Mocht Cardano er in slagen om dit probleem binnen haar netwerk te tackelen dan zou ze op die manier een niet onbelangrijke meerwaarde ten opzichte van de concurrentie kunnen realiseren.

Bitonic LEDGET WALLET
advertisement
Bitonic LEDGET WALLET
advertisement

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

read more
07/03/2023
Als je geïnteresseerd bent in blockchain-technologie, heb je misschien wel eens van ...
18/10/2022
Een public blockchain heeft verschillende voordelen. Enkele van deze voordelen van een ...
26/12/2021
Alephium is de eerste operationele sharded blockchain die schaalbaarheid, ...
30/09/2021
Een mainnet lanceren is geen kleine taak voor een klein team; naast de vele technische ...
17/07/2018
We merken het allemaal wel een beetje denk ik: het algemene sentiment rond ...
15/04/2018
De wezenlijke $1.300 prijscorrectie van Bitcoin sinds gisteren heeft geleid tot ...
© Alle rechten voorbehouden: Crypto-Coins.be
© Alle rechten voorbehouden: Crypto-Coins.be