/ / Wat is een Layer 1 blockchain?

Wat is een Layer 1 blockchain?

07/03/2023 1625 0
Wat is een Layer 1 blockchain?

Als je geïnteresseerd bent in blockchain-technologie, heb je misschien wel eens van “Layer 1” gehoord. Maar wat betekent dat eigenlijk? In dit artikel gaan we dieper in op wat een Layer 1 blockchain is en hoe deze zich onderscheidt van andere soorten blockchains.

Wat is een blockchain?

Laten we beginnen met een korte introductie over wat een blockchain eigenlijk is. Een blockchain is in feite een gedecentraliseerd grootboek waarin transacties worden vastgelegd en opgeslagen. Dit grootboek is beveiligd door cryptografie en wordt onderhouden door een netwerk van computers, in plaats van door een centrale autoriteit.

Een blockchain wordt vaak gebruikt voor cryptocurrencies, zoals Bitcoin en Ethereum, maar kan ook worden gebruikt voor andere toepassingen, zoals het vastleggen van eigendomsrechten, identiteitsbeheer en supply chain management.

public blockchain

Wat is Layer 1?

“Layer 1” verwijst naar het basiselement van een blockchain. Het is het fundament waarop de rest van de blockchain is gebouwd. Dit fundament bestaat uit de basisprotocollen en de consensusregels die bepalen hoe de blockchain werkt.

In feite is Layer 1 de kern van een blockchain en bepaalt het hoe de blockchain werkt en hoe transacties worden verwerkt. Het is vergelijkbaar met het fundament van een gebouw. Als het fundament niet stevig is, zal het hele gebouw instorten.

Hoe werkt een Layer 1 blockchain?

Een Layer 1 blockchain werkt op een vergelijkbare manier als elke andere blockchain. Transacties worden verzameld en gebundeld in “blokken” en deze blokken worden aan de blockchain toegevoegd. Elke transactie in een blok wordt gevalideerd door het netwerk voordat het aan de blockchain wordt toegevoegd.

Een belangrijk verschil tussen Layer 1 en andere soorten blockchains is de consensusmethode die wordt gebruikt om transacties te verifiëren. Bij Bitcoin wordt bijvoorbeeld gebruikgemaakt van “Proof of Work”, waarbij miners wiskundige puzzels oplossen om nieuwe blokken aan de blockchain toe te voegen. Ethereum maakt daarentegen gebruik van “Proof of Stake”, waarbij validators ETH als inzet gebruiken om transacties te verifiëren.

Wat zijn de voordelen van een Layer 1 blockchain?

Een Layer 1 blockchain biedt verschillende voordelen ten opzichte van andere soorten blockchains. Een belangrijk voordeel is dat het zeer veilig en gedecentraliseerd is. Omdat er geen centrale autoriteit is, is het moeilijker voor hackers om de blockchain aan te vallen.

Een ander voordeel is dat Layer 1 blockchains over het algemeen sneller zijn dan andere soorten blockchains. Dit komt omdat er minder lagen zijn om doorheen te gaan voordat een transactie wordt verwerkt.

Ten slotte biedt een Layer 1 blockchain meer mogelijkheden voor het ontwikkelen van nieuwe toepassingen en gebruiksscenario’s. Dit komt omdat ontwikkelaars volledige controle hebben over de basisprotocollen en de consensusregels van de blockchain.

Voorbeelden van Layer 1 blockchains

Er zijn verschillende voorbeelden van Layer 1 blockchains, elk met hun eigen kenmerken en toepassingen. Hier zijn enkele van de meest bekende voorbeelden:

bitcoinBitcoin

Bitcoin is de eerste en meest bekende cryptocurrency en blockchain. Het is gebaseerd op het “Proof of Work” consensusmechanisme en heeft een limiet van 21 miljoen munten. Bitcoin is voornamelijk bedoeld als digitaal geld en wordt gebruikt voor betalingen en als opslag van waarde.

Ethereum

Ethereum is een van de meest populaire Layer 1 blockchains en is bedoeld voor het ontwikkelen van gedecentraliseerde applicaties (dApps) en slimme contracten. Het maakt gebruik van het “Proof of Stake” consensusmechanisme en heeft zijn eigen programmeertaal, genaamd Solidity.

Cardano

Cardano is een relatief nieuwe Layer 1 blockchain die is ontworpen voor het ontwikkelen van slimme contracten en het uitvoeren van complexe berekeningen. Het maakt gebruik van het “Proof of Stake” consensusmechanisme en heeft een aantal unieke functies, zoals zijn eigen programmeertaal, genaamd Plutus.

Polkadot

Polkadot is een interoperabele Layer 1 blockchain die is ontworpen om verschillende blockchains met elkaar te verbinden en samen te laten werken. Het maakt gebruik van het “Proof of Stake” consensusmechanisme en heeft zijn eigen parachain-technologie, waardoor verschillende blockchains met elkaar kunnen communiceren.

alephium logoAlephium

Alephium is een sharded Layer 1 blockchain die we hier op onze website al eens meer in detail hebben toegelicht. Met de ontwikkeling van Proof of Less Work is er een manier gevonden om de security van PoW te combineren met de nood aan minder energie-slurpende miningoplossingen.

Solana

Solana is een Layer 1 blockchain die zeer snel en schaalbaar is en is bedoeld voor het ontwikkelen van gedecentraliseerde applicaties (dApps) en financiële toepassingen. Het maakt gebruik van een aangepast consensusmechanisme, genaamd “Proof of History”, en heeft zijn eigen programmeertaal, genaamd Rust.

Conclusie

Een Layer 1 blockchain is de kern van een blockchain en bepaalt hoe de blockchain werkt en hoe transacties worden verwerkt. Het biedt verschillende voordelen ten opzichte van andere soorten blockchains, zoals veiligheid, snelheid en flexibiliteit. Er zijn verschillende Layer 1 blockchains beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en toepassingen. Als je geïnteresseerd bent in blockchain-technologie, is het de moeite waard om te onderzoeken welke Layer 1 blockchain het beste bij jouw behoeften past.

Bitonic LEDGET WALLET
advertisement
Bitonic LEDGET WALLET
advertisement

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

read more
09/06/2024
Solana is een blockchainplatform dat zich onderscheidt door zijn indrukwekkende snelheid ...
18/10/2022
Een public blockchain heeft verschillende voordelen. Enkele van deze voordelen van een ...
26/12/2021
Alephium is de eerste operationele sharded blockchain die schaalbaarheid, ...
30/09/2021
Een mainnet lanceren is geen kleine taak voor een klein team; naast de vele technische ...
10/09/2021
Alephium, een eenvoudige en efficiënte sharding-gebaseerde blockchain, heeft voor meer ...
06/08/2021
Fees vormen een belangrijk onderdeel van de cryptomarkt. Op zich is het zo dat er aan de ...
© Alle rechten voorbehouden: Crypto-Coins.be
© Alle rechten voorbehouden: Crypto-Coins.be