advertisement
Een public blockchain heeft verschillende voordelen. Enkele van deze voordelen van een public blockchain zijn de anonieme transacties. Gebruikers hoeven hun identiteit niet bekend te maken om transacties te kunnen uitvoeren. Ook zijn er transacties die niet kunnen worden gewijzigd of geannuleerd. De uitgevoerde transacties kunnen namelijk niet meer worden gewijzigd of geannuleerd. Dit betekent dat alle transacties echt finaal zijn.
Ze zijn betrouwbaar
Een ander voordeel van een public blockchain is dat het een hoge mate van betrouwbaarheid heeft. Public blockchains maken gebruik van een decentrale verificatie, wat betekent dat de transacties alleen kunnen worden bevestigd als alle gebruikers van het netwerk het eens zijn. Dit maakt het moeilijk voor één gebruiker om de gegevens in het netwerk te wijzigen. Zeker in gedecentraliseerde publieke blockchains als Bitcoin of Alephium is dat een prachtige feature.
Elke gebruiker binnen het netwerk heeft toegang
Ook de toegankelijkheid is een voordeel. Iedereen die internet heeft, kan namelijk toegang krijgen tot een public blockchain. Een public blockchain is een decentrale, gedecentraliseerde en open database die de historie van alle transacties binnen een netwerk bijhoudt. Elke gebruiker binnen het netwerk heeft toegang tot de database en kan transacties toevoegen of wijzigen.
Public blockchains zijn een belangrijk onderdeel van de cryptomarkt en hebben verschillende voordelen ten opzichte van traditionele, centrale databases. Een van de voordelen is dat ze geen vertrouwen vereisen in een centrale partij, wat betekent dat ze minder kwetsbaar zijn voor aanvallen of frauduleuze activiteiten.
Public blockchains zijn transparant
Een ander voordeel van public blockchains is dat ze transparant zijn. Iedereen die toegang heeft tot het netwerk kan de gegevens zien die op de blockchain zijn opgeslagen. Dit maakt het makkelijker om fouten te vinden en ervoor te zorgen dat transacties correct worden uitgevoerd.
De nadelen van public blockchains
De nadelen van public blockchains zijn echter ook duidelijk. Ten eerste zijn ze traag. Het kan enkele minuten of zelfs uren duren voordat een transactie is voltooid. Dit komt omdat elke transactie eerst door het hele netwerk moet worden gevalideerd voordat deze wordt toegevoegd aan de blockchain. Dit zien we onder andere bij de Bitcoin blockchain.
Public blockchains zijn onveilig
Ten tweede zijn public blockchains onveilig. Aangezien iedereen toegang heeft tot de database, is het makkelijk voor hackers om binnen te komen en transacties te wijzigen of te verwijderen. Dit kan ernstige gevolgen hebben, vooral als het gaat om financiële transacties.
Ze zijn complex
Ten derde zijn public blockchains complex. Het opzetten en het gebruiken ervan is niet makkelijk en het vereist een goede kennis van hoe het systeem werkt. Dit betekent dat het voor sommige mensen moeilijk is om ermee te werken, waardoor het minder toegankelijk is.