advertisement
Op het ogenblik dat je de keuze maakt om in een bepaalde asset te investeren zijn er altijd verschillende vragen die je aan jezelf moet stellen. In eerste instantie zal je, je bijvoorbeeld willen afvragen of de asset waarin je wenst te investeren op het moment van aankoop interessant is of niet. Met andere woorden, rechtvaardigt de prijs het potentieel van de asset of niet? Bijgevolg zal je ook meteen een stapje verder willen gaan en zal je ook willen kijken naar de mogelijke toekomst die is weggelegd voor de asset in kwestie. Deze werkwijze moet in de praktijk zeker ook worden toegepast bij het kopen van een zogenaamde NFT. De vraag die we ons namelijk kunnen en moeten stellen is hoe future proof deze assets zijn nu ze massaal op de markt worden gebracht.
Wat is een NFT of non-fungible token?
Voordat we het gaan hebben over hoe future proof een investering in een NFT in de praktijk is of kan zijn is het uiteraard in eerste instantie een goed idee om even te kijken naar wat dit type token nu precies is. Het gaat hierbij in de praktijk om een token die iets unieks vertegenwoordigt. Elke NFT beschikt dan ook over een uniek eigendomsrecht. Ondanks het feit dat een NFT-collectie kan bestaan uit tal van verschillende tokens is het in de praktijk zo dat elke token dus unieke eigenschappen zal hebben. Dit maakt ze tot een asset waarin heel wat mensen en bedrijven graag willen investeren.
Voor een NFT geldt dat ze zoals reeds aangehaald heel wat verschillende achterliggende zaken kan vertegenwoordigen. Denk hierbij bijvoorbeeld maar eens aan een stuk land in de metaverse, maar ook aan een bepaald personage in een play-to-earn game. Ondertussen is het bovendien mogelijk om een bestaande NFT ook op allerhande manieren uit te breiden waardoor ze als het ware periodiek kan worden verbeterd. Dit moet het voortbestaan van de NFT ten goede komen en moet ervoor zorgen dat potentiële kopers geïnteresseerd blijven in deze unieke asset. Of dat ook daadwerkelijk voor elke NFT zal lukken is evenwel nog maar de vraag.
Wildgroei aan NFT’s zorgt voor onzekerheid
Sinds de lancering van de eerste NFT op de markt is er natuurlijk heel wat veranderd. Toegegeven, deze unieke asset-klasse kan ondertussen rekenen op best wat interesse. Niet in het minst onder impuls van heel wat bekendheden die ervoor hebben gekozen om ofwel een bepaalde NFT te kopen (denk bijvoorbeeld maar eens aan de prestigieuze Bored Ape Yacht Club) ofwel zelf met een eigen collectie op de markt zijn gekomen. Ook heel wat grote bedrijven en merken waaronder zelfs het gerenommeerde Lamborghini hebben er inmiddels voor gekozen om een NFT-collectie te lanceren. Ondanks het feit dat er zeker enkele mooie projecten zijn terug te vinden in het aanbod op de markt moet het gezegd dat er onderhand sprake is van een zekere wildgroei die toch niet zelden de wenkbrauwen behoorlijk doet fronzen.
Uiterst risicovolle assets om in te investeren
Wanneer we het huidige aanbod met NFT’s op de markt onder de loep gaan nemen zijn er verschillende vaststellingen die kunnen en eigenlijk ook moeten gebeuren. In eerste instantie wordt bijvoorbeeld duidelijk dat lang niet elke NFT even kwalitatief is, in tegendeel. Het aanbod bestaat dan ook uit exemplaren gaande van pixelige afbeeldingen tot echte virtuele kunst. De waarde van de verschillende NFT’s kan bovendien niet onaanzienlijke verschillen vertonen wat het risicogehalte uiteraard niet bepaald ten goede komt. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat verschillende NFT-collecties ondertussen hebben bewezen dat ze een ontzettend grote financiële meerwaarde met zich mee kunnen brengen. Is zo’n non-fungible token dan toch een goede investering?
Hoewel cryptoprojecten sowieso al wel riskant zijn (zeker kleinere projecten als Alephium of Gifto) zijn NFT’s vaak nog een stuk risicovoller.
Conclusie; hoe future proof is een NFT dus precies?
Indien je investeert in één van de meest kwalitatieve en unieke NFT-collecties op de markt is de kans best bestaande dat je het zowel op korte als op lange termijn niet slecht zal doen. Dit gezegd hebbende vereist de aankoop van een dergelijke NFT een vrij behoorlijke initiële investering welke toch nog steeds onder de noemer van durfkapitaal moet worden geplaatst. Investeer je in een verkeerde NFT die zich niet kan meten met de meest interessante exemplaren op de markt? In dat geval loop je het risico om tegen meerdere problemen aan te lopen.
In eerste instantie is het bijvoorbeeld mogelijk dat de NFT mee opgaat in de wildgroei aan nieuwe non-fungible tokens die op de markt zullen verschijnen. Het spreekt voor zich dat de enorme bedragen die voor deze tokens op tafel worden gelegd menig aantal partijen aan het denken hebben gezet. Ook steeds meer bekendheden kiezen er bijvoorbeeld voor om bepaalde eigendommen of creaties van zichzelf in een NFT te gieten en aan te bieden. Denk dus goed na voordat je gaat investeren in een dergelijke token en stel jezelf altijd de vraag hoe groot de kans in de praktijk is dat er ook binnen enkele jaren nog steeds interesse zal zijn in de NFT die jij tegenwoordig wenst te kopen. Alleen op die manier kan je relatief verzekerd zijn van een toekomstgerichte investering.