/ / Ongeveer kwart van alle Ethereum zit vast in smart contracts

Ongeveer kwart van alle Ethereum zit vast in smart contracts

28/07/2021 1140 0
Ongeveer kwart van alle Ethereum zit vast in smart contracts

Om uit te kunnen groeien tot een volwassen markt is het van groot belang dat cryptocurrencies er in slagen om zichzelf verder te blijven ontwikkelen. Dit geldt niet in het minst voor de belangrijkste cryptovaluta’s die er bestaan. Eén van de meest ronkende namen op dit vlak is natuurlijk Ethereum met haar ETH-token.

Voor deze cryptovaluta geldt dat het ernaar uitziet dat ze langzaam maar zeker aan het uitgroeien is tot een volwassen, gedecentraliseerde financiële situatie. Dit in het bijzonder omdat ongeveer één vierde van alle ethers vast blijken te zitten in smart contracts. Tegelijkertijd bestaat echter de vrees voor een gelijkaardige situatie als tijdens de DAO-hack. Is deze vrees relevant of niet? Je ontdekt er alles over in dit blogartikel!

Wat is de DAO-hack en waarom wordt er opnieuw gevreesd voor zo’n scenario?

Laat ons om te beginnen even een stap terugzetten in de tijd, meer bepaald naar het jaar 2006. Ergens halverwege dat jaar was er een smart contract waar heel wat ethers in vast werden gezet. Hackers slaagden er echter in om dit contract uit te buiten waardoor er een significante hoeveelheid aan ethers konden worden gestolen. Voor een deel van de Ethereum gemeenschap geldt dat zij vonden dat de blockchain terug moest worden gedraaid om op die manier de munten te kunnen herstellen. Een andere groep was het hier evenwel totaal niet mee eens. Zij vonden dan ook dat de code heilig was. Het meningsverschil leidde uiteindelijk tot het ontstaan van een zogenaamde hard fork. Vanaf dat moment was de scheiding tussen Ethereum en Ethereum Classic dan ook een feit.

De DAO verwees naar een decentrale autonome organisatie. Dit is een organisatie die werd gerund door regels gecodeerd in zogenaamde slimme contracten. Dit zorgt ervoor dat we kunnen stellen dat een DAO in de praktijk eigenlijk slechts zo sterk is als de geschreven code.

Waar komt de huidige vrees uit voort?

Verschillende bronnen hebben ondertussen kenbaar gemaakt dat de hoeveelheid ether die tegenwoordig is vastgezet in slimme contracten vergelijkbaar is met de hoeveelheid tijdens het zogenaamde DAO-evenement in het midden van het jaar 2016. Op moment van schrijven gaat het om ongeveer 23 procent van de volledige hoeveelheid ETH. Op dat ogenblik vertegenwoordigde die hoeveelheid ETH een totale waarde van 230 miljoen dollar.

BinanceTegenwoordig is het dus zo dat er een min of meer gelijkaardige hoeveelheid aan ETH-tokens vastzitten in smart contracts. Deze keer gaat het echter niet om een vertegenwoordigde waarde van 230 miljoen Amerikaanse dollar, maar wel om liefst 63 miljard Amerikaanse dollar. Mocht er zich nu wederom een dergelijke hack voordoen als in het jaar 2016 het geval was, dan spreekt het voor zich dat de verliezen niet te overzien zouden zijn. Bovendien zou een dergelijke hack ongetwijfeld een absolute schokgolf veroorzaken op de cryptomarkt.

Beacon Chain-depositocontract

Beacon Chain ethereumVoor een significant aantal van de vastgezette ethers geldt dat ze zijn vastgezet in het zogenaamde Beacon Chain-depositocontract. Het zogenaamde ETH 2.0 Launchpad heeft duidelijk gemaakt dat er op moment van schrijven 5,42 miljoen ETH zijn ingezet op de blockchain. Rekening houdende met de prijzen op moment van schrijven is het zo dat de totale waarde hiermee wordt geschat op om en bij de 13,5 miljard dollar. Dit zou 4,65 procent van het volledige aanbod vertegenwoordigen. Dit komt neer op ongeveer één vierde van alle ETH die vergrendeld zijn in smart contracts op zogenaamde DeFi-platformen.

Het spreekt voor zich dat het vastzetten van ETH niet zomaar gebeurt voor niets. In ruil voor het vastzetten ontvang je dan ook een bepaalde beloning. Echter, des te meer gebruikers ervoor kiezen om hun ethers vast te zetten, des te lager die beloning zal worden. Op dit ogenblik geldt voor het Beacon Chain-depositocontract dat je kan rekenen op een rendement van 6,7 procent. Let wel, zou je hier graag aan mee willen doen? Dat kan, maar dan moet je wel rekening houden met de minimumvereisten. Je moet dan ook in het bezit zijn van ten minste 32 ethers om mee te mogen doen. Rekening houdende met 6,7 procent aan intrest betekent dit dat je 2 volle ethers zal uitgekeerd krijgen per jaar.

Is het risico op een nieuwe hack iets om ons zorgen over te maken?

Eerder op deze pagina hebben we reeds aangegeven dat een DAO net zo sterk is als de geschreven code. Dit maakt meteen duidelijk dat we een nieuwe hack eigenlijk niet direct hoeven te vrezen. De ervaring waar deskundigen in de cryptomarkt tegenwoordig over beschikken is immers aanzienlijk beter en geavanceerder in vergelijking met vroeger. Dit geldt uiteraard ook voor de beveiliging waarvan sprake is bij smart contracts. Dit gezegd hebbende blijft een hack altijd mogelijk, maar de kans dat de geschiedenis zich op dezelfde manier gaat herhalen lijkt wel ongelofelijk klein.

Bitonic LEDGET WALLET
advertisement
Bitonic LEDGET WALLET
advertisement

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

read more
18/09/2022
Projecten die een nieuwe cryptomunt willen lanceren op de markt kunnen dat op tal van ...
28/12/2021
Dogecoin; deze naam heb je de afgelopen jaren en zeker de afgelopen maanden ongetwijfeld ...
28/11/2021
Alephium is verheugd om de krachten te bundelen met de oudste Fintech-vereniging in ...
28/08/2021
We vertellen je meer dan waarschijnlijk niets nieuws wanneer we zeggen dat verschillende ...
11/08/2021
Eind 2017 werd er een nieuwe cryptomunt uitgebracht onder de naam ‘Gifto’. De GTO ...
31/07/2021
Investeren in Bitcoin, is het nu iets dat je wel of niet moet doen? Het antwoord op deze ...
© Alle rechten voorbehouden: Crypto-Coins.be
© Alle rechten voorbehouden: Crypto-Coins.be