/ / Waarom lees je steeds vaker over Dogecoin?

Waarom lees je steeds vaker over Dogecoin?

28/12/2021 861 0
Waarom lees je steeds vaker over Dogecoin?

Dogecoin; deze naam heb je de afgelopen jaren en zeker de afgelopen maanden ongetwijfeld wel vaker gehoord, maar wil je toch weten: Wat is Doge of Dogecoin? We leggen het hier graag aan je uit.

Ontstaan van Dogecoin

Dogecoin is een cryptocurrency, een soort digitale munt, gemaakt door de softwareontwikkelaars Billy Markus en Jackson Palmer. Ze besloten als grap zelf eens een keer een betalingssysteem te creëren, waarbij ze ook nog vaak de spot dreven met de gekke speculaties over cryptomunten destijds. Hoewel ironisch, denken sommige mensen dat dit een legitiem investeringsperspectief is. Het Dogecoin logo is het gezicht van Shiba Inu uit de Doge-meme. Het werd gelanceerd op 6 december 2013 en ontwikkelde snel een zeer grote online community, met een totale marktwaarde van meer 80 miljard dollar in mei 2021.

dogecoin crypto

Dogecoin als grap.

Dogecoin.com adverteerde de munt als “leuke en vriendelijke internetvaluta” en noemde de oorsprong een grap. Elon Musk noemt de munt vaak, praat vaak over Dogecoin op zijn Twitter-account, en de populariteit is de afgelopen jaren daardoor aanzienlijk gestegen. Er zijn vorig jaar en ook wel dit jaar heel veel van dat soort dingen gebeurd in de crypto markt.

De ontwikkelaars wilden aanvankelijk een peer-to-peer digitale valuta creëren die een groter aantal mensen kan bestrijken dan Bitcoin. Daarnaast wilden ze ook afstand nemen van de controversiële geschiedenis van andere valuta’s. Dat is hen gelukt, samen met Bitcoin en andere crypto munten zijn ze niet meer weg te denken uit deze wereld en vooral sinds de afgelopen jaren stijgt de populariteit van crypto over de hele wereld.

Geschiedenis Dogecoin

Dogecoin werd zoals eerder aangegeven officieel gelanceerd op 6 december 2013. In de eerste 30 dagen had Dogecoin.com – de website zelf – meer dan een miljoen bezoekers. Palmer werd volop geprezen voor het realiseren van dit idee. Hij was destijds lid van de marketingafdeling van Adob​e Systems in de Australische stad Sydney. Palmer kocht zelf het Dogecoin.com-domein en voegde hierop een opstartscherm toe met het muntlogo en zetter er wat random teksten op. Na het controleren van de website nam Marcus contact op met Palmer en begonnen ze hard te werken om de munt te gaan ontwikkelen.

Mining van Dogecoin

cryptocurrency dogecoinMarkus ontwierp het Dogecoin-protocol op basis van de bestaande cryptocurrencies Luckycoin en Litecoin, die scrypt-technologie gebruiken in hun proof-of-work-algoritme. Het gebruik van scrypt betekent dat miners geen Bitcoin sha-256-mijnbouwapparatuur kunnen gebruiken, maar speciale FPGA- en ASIC-apparatuur moeten gebruiken voor minen van de munt, waarvan bekend is dat ze een stuk complexer zijn om te produceren. Op 19 december 2013 steeg de waarde van Dogecoin met bijna 300% in 72 uur, van $ 0,00026 tot $ 0,00095.

Het dagelijkse transactievolume bereikte miljarden Dogecoins. Deze groei vond plaats op het moment dat Bitcoin en vele andere cryptocurrencies zich terugtrokken uit China’s beslissing om Chinese banken te verbieden te investeren in de Bitcoin-economie. Drie dagen later, als gevolg van dit incident en grote miningpools die de kleine hoeveelheid elektriciteit gebruikten die het nodig had om Dogecoin te berekenen, ondervond Dogecoin zijn eerste grote impact en daalde toen met 80%.

Dogecoin Hack

Op 25 december 2013 werden miljoenen munten gestolen tijdens de storing van het grote online cryptocurrency platform Dogewallet en vond ook de eerste grote Dogecoin-diefstal plaats. De hacker kreeg op slimme wijze toegang tot het bestandssysteem van het platform en wijzigde de verzend-/ontvangstpagina, waarbij alle munten naar een statisch adres werden gestuurd. Het hackincident voegde veel tweets toe over Dogecoin op Twitter, waardoor het destijds de meest genoemde altcoin op Twitter was, ook al was het een behoorlijk negatief incident.

Om diegenen te helpen die geld verloren op Dogewallet na hack lanceerde de Dogecoin-gemeenschap een programma genaamd “SaveDogemas” om cryptomunten te doneren aan degenen die waren bestolen. Ongeveer een maand later werd er al genoeg geld gedoneerd om alle gestolen munten te betalen. En meer dan dat zelfs.  In januari 2014 overtrof het totale transactievolume van Dogecoin zelfs die van Bitcoin en alle andere cryptocurrencies samen. De marktwaarde bleef echter duidelijk achter bij Bitcoin.

Aanvankelijk werd Dogecoin gekenmerkt door het ontvangen van willekeurige beloningen voor elk mijnblok. In maart 2014 werd dit gedrag later echter geüpgraded naar een statische blokbeloning. Mede-oprichter Jackson Palmer verliet de cryptogemeenschap in 2015 en had geen plannen om terug te keren omdat hij begon te geloven dat encryptie, oorspronkelijk bedoeld als een liberaal alternatief voor valuta, fundamenteel uitbuitend was en bedoeld was om de belangrijkste supporters te verrijken.

Mede-oprichter Billy Marcus is het ermee eens dat de positie van Palmer universeel is. Tijdens de cryptocurrency-bubbel van 2017 tot begin 2018 bereikte Dogecoin op 7 januari 2018 kort een piek van $0,017 per munt, waarmee de totale marktwaarde op bijna $ 2 miljard kwam.

Huidige Dogecoin Trend

dogecoinIn juli 2020 steeg de prijs van Dogecoin opeens heel snel na de TikTok-trend die viral ging, met als gezamenlijk doel de prijs van de munt te verhogen tot $ 1. In januari 2021 steeg Dogecoin zelfs met meer dan 800% in 24 uur en bereikte een prijs van 7 dollarcent. Dit is het resultaat van de aandacht van onder andere Reddit-gebruikers, en werd ook weer gedeeltelijk aangemoedigd door de druk van wederom Elon Musk en GameStop.

In februari 2021 bereikte Dogecoin door bemoedigende Tweets van Musk, Snoop Dogg en Gene Simmons op Twitter een nieuw hoogtepunt van 8 dollarcent

In maart 2021 kondigde Mark Cuban, eigenaar van Dallas Mavericks, aan dat zijn NBA-team Dogecoin toestaat om tickets en producten te kopen; binnen twee dagen verklaarde Cuban dat zijn NBA Team een grote handelaar van Dogecoin was geworden, met ruim 20.000 transacties.

Maar hier hield de stijgende trend niet op, integendeel. In april 2021 stegen Dogecoin en vele andere cryptocurrencies hard, mede door de directe notering op de cryptocurrency exchange Coinbase op 14 april, hoewel het platform aanvankelijk er geen brood in zag. De prijs bereikte voor het eerst de mijlpaal van 10 dollarcent op 14 april en bereikte vervolgens een nieuw hoogtepunt van 45 dollarcent op 16 april (een stijging van 450% in een week), met een handelsvolume van bijna 70 miljard dollar in de eerste 24 uur.

Destijds was de marktwaarde van Dogecoin bijna US $ 50 miljard, waarmee het de zesde hoogste cryptocurrency is qua marktwaarde; tot nu toe is de waarde dit jaar met meer dan 7.000% gestegen. De interesse in Dogecoin leidde op 15 april tot het falen van het cryptocurrency-systeem van het e-commerceplatform Robinhood, veroorzaakt door “ongekende vraag” en zorgde ervoor dat experts zich zorgen maakten over een bijna speculatieve zeepbel in de cryptocurrency-markt. Op 4 mei 2021 brak de waarde van Dogecoin voor het eerst de symbolische drempel van US $ 0,50 [34], het steeg met meer dan 20.000% in één jaar.

Op 8 mei 2021, hoewel of kan zijn vanwege de verwachte verschijning van Elon Musk op Saturday Night Live zal leiden tot een grotere belangstelling voor Dogecoin, Dogecoin daalde van $ 0,711 aan het begin van de show. Dat is 34%, minder dan $ 4 miljoen. In de ochtend van de volgende dag daalde Dogecoin tot $ 0,401, een cumulatieve daling van 43,6% en een verlies van $ 35 miljard. Op 9 mei 2021 kondigde SpaceX een gedeelde maanlandingsmissie aan die volledig werd gefinancierd door Dogecoin, de eerste ruimtemissie die werd gefinancierd door cryptocurrency. Elon Musk bevestigde het nieuws via Twitter. DOGE-1 zal in het eerste kwartaal van 2022 een kleine payload van 40 kilogram bij zich dragen in de IM-1-missie van Intuitive Machines. Nu zit de munt in een kleine downtrend, maar zal binnenkort wel weer een flinke stijging krijgen.

Gebruik van Dogecoin

Dogecoin is een altcoin met veel gebruikers. Het belangrijkste commerciële gebruik van valuta heeft de laatste jaren veel aandacht gekregen op het internet, zoals bijvoorbeeld een beloningssysteem waarbij de gebruikers van sociale media anderen kunnen belonen die interessante of opmerkelijke inhoud leveren. De uitwisseling van fysieke en tastbare items voor DOGE vindt plaats in online communities zoals Reddit en Twitter, waar gebruikers vaak valuta gerelateerde informatie delen.

Dogecoin is verder ook gebruikt om huizen te kopen en te verkopen, en het is ook gebruikt in de porno- en pokerindustrie. Dogetipbot was een cryptocurrency-handelsservice die wordt gebruikt op populaire websites zoals Reddit en Twitch. Hiermee kunnen gebruikers Dogecoin naar andere gebruikers sturen via Reddit-opmerkingen via opdrachten. In mei 2017 werd Dogetipbot geschorst en offline gehaald nadat de maker faillissement had aangevraagd; hierdoor verloren veel Dogetipbot-gebruikers hun Dogecoins die waren opgeslagen in het Dogetipbot-systeem.

Technologie en DEFI (Decentralized Finance)

DeFi (gedecentraliseerde financiering) is een vorm van financiering die niet afhankelijk is van tussenpersonen zoals makelaars, beurzen of banken om financiële instrumenten te verstrekken. Dit wordt bereikt door ‘slimme contracten’, dit zijn automatisch uitvoerbare overeenkomsten waarvoor geen tussenpersonen zoals banken of advocaten nodig zijn, maar die gebruikmaken van online blockchain-technologie.

Hoewel Dogecoin geen directe interactie kan hebben met slimme contracten omdat het op zijn eigen blockchain draait, kunnen munten worden “verpakt” zodat ze in een staat van interoperabiliteit met het contract kunnen worden vergrendeld totdat het op een later tijdstip wordt vrijgegeven. Met dit project kan Ren Dogecoin (renDOGE) worden gebruikt op de Ethereum-blockchain en toegang krijgen tot het DEFI-netwerk.

De meeste DEFI-munten gebruiken het Ethereum blockchain-netwerk. DeFi-gerelateerde valuta’s gebruiken gedecentraliseerde applicaties (zogenaamde dApps) om te kunnen handelen en te verhandelen op gedecentraliseerde beurzen (DEX’s). Een voorbeeld van Dexs is Uniswap; dit zijn echte realtime peer-to-peer uitwisselingen en geen enkel bedrijf of andere organisatie zit daartussen, dus ook geen platform.

Hoeveel Dogecoins zijn er in omloop?

Het aanvankelijke aanbod van Dogecoin was beperkt tot 100 miljard munten, wat veel meer was dan de beste digitale valuta die op dat moment was toegestaan. Medio 2015 was de 100 miljardste Dogecoin gemined en sindsdien zijn er elk jaar 5 miljard munten in omloop gebracht. Hoewel er geen theoretische aanbodlimiet is, zal de hoeveelheid Dogecoin die in dit tempo in omloop wordt gebracht in 20 jaar slechts verdubbelen (de volgende verdubbeling vindt plaats in 2075). Er is geen harde limiet op het totale aanbod van Dogecoin.

De bedenker van Dogecoin, Jackson Palmer, kondigde in februari 2014 echter aan dat de limiet zou worden opgeheven om de inflatie in de loop van de tijd steeds te verlagen. Met andere woorden, de inflatie stijgt in de loop van de tijd van 5% in 2015 tot minder dan 4% in 2019, 3% in 2027 en 2% in 2035. De implementatie van Dogecoin verschilt trouwens van Litecoin in verschillende parameters, terwijl het wel bijna op exact dezelfde manier gemined wordt. Dogecoin heeft namelijk een lock-up tijd van 1 minuut, terwijl Litecoin een lock-up tijd heeft van 2,5 minuut.

Olympische Winterspelen 2014

De gemeenschap en de Dogecoin Foundation moedigen altijd fondsenwerving aan voor goede doelen en andere opmerkelijke doelen. Op 19 januari 2014 hield de Dogecoin-gemeenschap een grote geldinzamelingsactie om $ 50.000 in te zamelen voor het Jamaicaanse bobsleeteam, dat zich kwalificeerde voor de Olympische Winterspelen in Sochi, maar niet kon deelnemen door geldgebrek. De volgende dag, na een donatie van 36.000 dollar in Dogecoin, steeg de wisselkoers van Dogecoin naar Bitcoin met ruim 50%. De Dogecoin-gemeenschap heeft ook geld ingezameld voor Shiva Keshavan, de tweede Sochi-atleet.

Geïnspireerd door de fondsenwervingsactiviteiten van de Olympische Winterspelen en het kleine succes van fondsenwerving voor goede doelen, begon de Dogecoin Foundation onder leiding van Eric Nakagawa meer donaties te verzamelen en werkten ze onder andere samen met Charity on Water om de Tana River Basin A-put in Kenia te kunnen bouwen. Ze hoopten in totaal 40 miljoen Dogecoin (toen 30.000 dollar) op te kunnen halen voor Wereldwaterdag (22 maart). Het evenement slaagde erin om donaties te verzamelen van meer dan 4.000 trouwe Dogecoin supporters, waaronder ook een anonieme donor die 14.000.000 Dogecoin (ongeveer 11.000 dollar) schonk.

Sport en Dogecoin

Op 25 maart 2014 heeft de Dogecoin-gemeenschap met groot succes 67,8 miljoen Dogecoins ingezameld (toen ongeveer 55.000 dollar) om NASCAR Sprint Cup-coureur Josh Wisete te sponsoren. De auto waar hij in reed, bijgenaamd “The Moon Rocket”, had een door Dogecoin/Reddit gesponsorde kleurstelling en logo en werd bestuurd door Wise op de Aarons 499 van de Talladega Superspeedway. Wise en de auto pronkten bijna een minuut in volle glorie op nationale televisie. Gedurende deze tijd bespraken diverse commentatoren meteen ook Dogecoin en de diverse crowdfund-activiteiten. Toen ze 20 jaar oud waren, vermeden ze ternauwernood meerdere ongelukken.

Op 16 mei versloeg Wise Danica Patrick via een online fan stemming om een ​​plaats in de Sprint All-Star Game te winnen, grotendeels dankzij de inspanningen van de Dogecoin Reddit-gemeenschap. Hij eindigde de geweldige race op de 15e plaats, wat wel redelijk teleurstellend de laatste plaats was. In de volgende wedstrijden van de Coca-Cola 600 maakte Wise zijn debuut met de Dogecoin / Reddit.com helm. Vervolgens kondigde Wise aan dat hij de auto opnieuw zou gebruiken in Toyota / Save Mart 350 en GEICO 500 om de gemeenschap te bedanken. Hij eindigde toen als 28e in de race, deels vanwege terugkerende brandstofproblemen; na accelereren en de pits inrennen, eindigde hij als 12e, maar de ontstekingstijd van de benzinetank was niet lang genoeg, waardoor hij voor de tweede keer de pits inging. Gameontwikkelaar Eutechnyx, de ontwikkelaar van bijvoorbeeld de NASCAR 14-videogame, heeft ook een Dogecoin-auto toegevoegd als een bestuurbare auto in het DLC-pakket. Op 2 maart 2021 had B.J. McLeod Motorsports gesuggereerd dat Dogecoin de 99e auto was die werd gesponsord bij een race, de Alsco Uniforms 300 in Las Vegas; Stefan Parsons reed de auto slechts naar de 36e plaats, omdat het probleem met de brandstofleiding hem verhinderde de race te voltooien. Toevallig lanceerde het team van zijn vader Phil in 2014 een auto die oorspronkelijk ook werd gesponsord door Dogecoin.

De oorsprong van Dogecoin is een grap, eigenlijk dus oplichterij, de munt nam zichzelf eigenlijk nooit serieus wat het voor de media en zeker voor de financiële experts moeilijk maakt om het ooit serieus te nemen. Cryptocurrencies hebben een lange en lastige geschiedenis van hacks, scams en simpelweg oplichting. Het wordt vaak beschreven als een piramidespel, en Dogecoin houders die in het begin hun munten kochten bij een prijs van minder dan een miljoenste van 1 cent, hebben een grote financiële prikkel om anderen weer aan te trekken om munten te kopen om de prijzen te verhogen, waardoor ze een groot financieel voordeel hebben.

DOGE coinDogecoin heeft geen aanbodlimiet zoals andere cryptocurrencies, zoals Bitcoin, die een beperkte voorraad van 21 miljoen munten heeft. De bovengrens van Dogecoin is 10.000 Dogecoins per blok, waardoor je 1 minuut lock-up tijd hebt (de tijd die nodig is om het bestaan ​​van een nieuwe batch munten te verifiëren, wat betekent dat er elk jaar 5 miljard nieuwe Dogecoins worden gecreëerd en in circulatie worden gebracht. Veel vooraanstaande analisten hebben Dogecoin geïdentificeerd als een uiterst risicovolle investering met veel valkuilen. Sinds hij het project heeft verlaten, is mede-oprichter Jackson Palmer ook een sterke criticus van cryptocurrency. Hij verklaarde in juli 2021 dat hij gelooft dat “cryptocurrency een natuurlijke rechtse superkapitalistische technologie is waarvan het hoofddoel is om belasting te ontwijken. Het vermindert de regelgeving en legt kunstmatig schaarste op.”

Hoewel de prijs van Dogecoin sterk fluctueert, heeft deze volatiliteit ook zijn voordelen. Het stelt alledaagse cryptocurrency daghandelaren (d.w.z. handelaren die transacties binnen een dag in- en uitstappen) in staat om deze volatiliteit te beheren en te profiteren van extreme veranderingen in de waarde van Dogecoin. Bovendien, hoewel cryptocurrency in het begin misschien een grap was, is het dat nu zeker niet meer.

Vanaf mei 2021 is het de vijfde grootste cryptocurrency ter wereld, met een marktwaarde van 78 miljard Amerikaanse dollar. Op 22 augustus 2021 zakte het naar de zevende plaats met een marktwaarde van 58,5 miljard dollar, met alleen voor zich op de ranglijst: Bitcoin, Ethereum, Cardano, Binance Coin, Tether en XRP. Een van de belangrijkste voordelen van Dogecoin is dat in vergelijking met andere cryptocurrencies het stroomverbruik van transacties relatief klein is (0,12 kilowattuur (kWh) per transactie. Bitcoin gebruikt daarentegen 707,6 kilowattuur [75], Ethereum Use 62 en 56 kWh.

Elon Musk en Dogecoin

Elon Musk gebruikt zijn Twitter-platform vaak om zijn mening over Dogecoin te uiten, waardoor sommige mensen beweren dat zijn acties marktmanipulatie vormen, omdat de prijs van Dogecoin vaak fluctueert kort nadat de relevante tweets zijn gepubliceerd. Als Elon Musk iets over Dogecoin tweet stijgt de prijs snel omhoog in korte tijd.  Aangezien cryptocurrencies echter niet gereguleerd zijn zoals aandelen, doet hij technisch gezien niets illegaals. Volgens CNN Business vond de eerste tweet van Musk met betrekking tot Dogecoin plaats op 20 december 2020. Musk plaatste een woord op Twitter: Doge. Kort daarna steeg de waarde van Dogecoin met 20%.

Vervolgens bracht Musk begin februari 2021 een reeks tweets uit met betrekking tot Dogecoin, getiteld “Dogecoin is de cryptocurrency van het volk, er zijn geen ups en downs, alleen Dogecoin”.

Na deze tweets steeg de waarde van Dogecoin met ongeveer 40%. Volgens CNN, op 15 april 2021, nadat Musk een foto plaatste van een blaffende hond op de maan geschilderd door Joan Mirós op Twitter, steeg de prijs van Dogecoin met 100% hierboven.

Volgens CNBC steeg de prijs van Dogecoin op 20 mei 2021, kort nadat Musk een emoji uitbracht met betrekking tot de gouverneur, met 11%. Zoals gemeld door Newsweek, op 24 mei 2021, binnen een paar uur nadat Musk een Reddit-link had vrijgegeven voor gebruikers om suggesties te doen voor het verbeteren van cryptocurrency, steeg de prijs van Dogecoin met 10%.

Bitonic LEDGET WALLET
advertisement
Bitonic LEDGET WALLET
advertisement

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

read more
18/09/2022
Projecten die een nieuwe cryptomunt willen lanceren op de markt kunnen dat op tal van ...
28/11/2021
Alephium is verheugd om de krachten te bundelen met de oudste Fintech-vereniging in ...
28/08/2021
We vertellen je meer dan waarschijnlijk niets nieuws wanneer we zeggen dat verschillende ...
11/08/2021
Eind 2017 werd er een nieuwe cryptomunt uitgebracht onder de naam ‘Gifto’. De GTO ...
28/07/2021
Om uit te kunnen groeien tot een volwassen markt is het van groot belang dat ...
21/02/2020
Met het toenemende gevoel in de cryptogemeenschap dat de markten voor cryptocurrencies ...
© Alle rechten voorbehouden: Crypto-Coins.be
© Alle rechten voorbehouden: Crypto-Coins.be